Yan Yong Chun (Yim Wing Chun)

Geschiedenis van onze Wing Chun stijl.

Scroll down to content

Wing Chun

Wing Chun is een vechtkunst uit het zuid-oosten van China. Deze stijl kenmerkt zich door Zowel op afstand als erg kortbij de aanvaller te kunnen vechten. De combinatie van verdedigen en aanvallen zijn kenmerkend voor deze stijl. Deze stijl kan aangeleerd worden op relatief korte tijd. Niet anders dan andere Chinese stijlen, gaat ook het hier om dieren. Met name Slang en Kraanvogel. In deze school worden zelf details uit het Pak Mei bijgegeven.

Ta Mo

Ta Mo (Bodhidarma) kwam uit India en vertrok naar het oosten.

Bodhidharma
Indische naam Bodhidharma / Chinese benaming Ta Mo.

Hier kwam  hij terecht bij een Shaolin Klooster. In het klooster zag hij dat de monniken in een fysiek slechte staat waren. Door zijn kennis en kunde (Kung Fu) i.v.m. meditatie en ademhaling maakte hij hier een eind aan.

Fysieke training en ademhaling maakten de monniken gezonder en sterker. Shaolin Sifu Shi Heng Jin vertelde me dat men geen acht uur per dag fysieke oefeningen doet, zoals ik eerst dacht. Meditatie en andere dingen komen ook aan bod.

 

 

Yim Wing Chun

Het Shaolin-klooster werd bezet door Manchu-soldaten, zo’n 250 jaar geleden. Tijdens die bezetting werd de tempel in brand gestoken. Enkele Meesters werden gelukkig gespaard, waaronder de boeddhistische non Ng Mui, één van de Meesters van het klooster.

Ng Mui en Yan YongChun (Yim Wing Chun)
Ng Mui

Haar stijl was slangenstijl. Ze raakte geïnspireerd toen ze getuige was van een gevecht tussen een slang en een kraanvogel. Ze zag hoe beide dieren zich verdedigden en aanvielen. Dit was het begin voor de nieuwe stijl.

 

De Kung Fu stijl is vernoemd naar haar eerste leerling, Yim Wing Chun.

Yan Yong Chun (Yim Wing Chun)
Yim Wing Chun / Yan Yongchun

Nota: Dit is echter de Amerikaanse benaming voor Yan Yongchun (Yong Chun).

Zij was een meisje uit een nabijgelegen dorp dat lastiggevallen werd door een man. Ze was weggevlucht uit angst voor hem. Ng Mui ving haar op en leerde haar, haar stijl. Na verloop van tijd keerde ze terug naar haar dorp en maakte ze korte metten met de man, wat toch spreekt voor de doeltreffendheid van de kunst. De jonge vrouw huwde een andere man en leerde haar man deze Kungfu stijl. Uit respect en bewondering voor zijn vrouw noemde hij deze stijl naar haar. Wing Chun Kungfu was geboren.

Bai Mei (Pak Mei Pai / Witte Wenkbrauw School)

Een van de hoofdmeesters was Bai Mei (witte wenkbrauw), zijn stijl was tijgerstijl.

Monnik Bai Mei
Bai Mei

De monniken werden vroeger ingezet zoals de politie dezer dagen. Door hun vele uren training waren ze bijna niet te verslaan.

Met het opkomende boeddhisme werden ze gevreesd door de regering. Bai Mei werd gevraagd om in de regering te infiltreren. Als men toen iets vroeg, was het maar best dat je het deed. Anders werd je als een verrader bestempeld en die werden gedood.

 

 

Bai Mei zag na verloop van tijd wat de regering van plan was. Hij melde dat het beter was om te vluchten. Hoe goed je ook bent, tegen een heel leger kan je toch niet op. Bai Mei werd bestempeld als een verrader.

Competities 

Door het de actie van Bai Mei werd er alles aan gedaan om hem te doden. Toen leerlingen van Yim Wing Chun en Bai Mei elkaar tegenkwamen werd er steeds tot de dood gevochten. Zo werden de competities geboren.

Fang Youwu Wing Chun

Leerlingen van beide Meesters moesten uiteindelijk toegeven dat beide stijlen erg sterk waren. Yim Wing Chun leerlingen begonnen Pak Mei Pai te studeren en omgekeerd. Ikzelf heb dit nooit geweten tot…

Toen ik tien jaar trainde kwam ik in contact met de NWCKFA die een Wing Chun school in Antwerpen had. Toen de lerares van mijn leraar uit Nederland kwam vroeg mijn leraar mij even in’t oog te houden. Hij zag iets wat hij kende van vroeger, maar had het niet van haar geleerd. Leraren uit Nederland worden dezelfde studies toebedeeld als schoolmeesters hier in België. Haar eindexamen ging over Pak Mei Pai. De stijl die mijn leraar daar, deed voor hij Wing Chun begon te beoefenen.

Toen ik Dick Wachtberger (de rechterhand van wijlen Wang Kiu) ontmoette, vroeg mijn leraar hoe het kwam dat ik dingen kende die hij niet kende. Zijn antwoord was, dat ik de stijl nog op de oude manier geleerd had. Zo wordt hij nu niet meer doorgegeven.

Wing Chun gevecht tussen Wim en Yves
Wing Chun gevecht tussen Wim en Yves
%d bloggers liken dit: