De geschiedenis van de stijl, Wing Chun

Wing Chun

Wing Chun is een vechtkunst uit het zuid-oosten van China. Het is een zuidelijke stijl uit de vechtkunst Kung Fu. Het is de een stijl die gemaakt is door de boeddhistische non Ng Mui. Dit de meest beoefende Kung Fu stijl ter wereld. Juist omdat hij zo effectief is. Deze stijl werd ontworpen om op relatief korte tijd te kunnen leren. Als je bekijkt dat de originele Kung Fu stijl van de kraanvogel niet minder dan twintig jaar vergt, doe je hier drie dieren op de helft van de tijd. Soms zelfs nog minder. Niet anders dan andere Chinese stijlen, gaat ook het hier om dieren. Met name Slang en Kraanvogel. In deze stijl wordt zelfs Tijgerstijl bijgegeven. Wat Wing Chun zo speciaal maakt is de tijd-besparendheid. Meerdere dingen tegelijkertijd doen.

Ta Mo

Ta Mo (Bodhidarma) kwam uit India en vertrok naar het oosten. Hier Shaolin-Temple-10_mkwam  hij terecht bij een Shaolin Klooster. In het klooster zag hij dat de monniken in een fysiek slechte staat waren. Door zijn kennis en kunde (Kung Fu) i.v.m. meditatie en ademhaling maakte hij hier een eind aan.

Fysieke training en ademhaling maakten de monniken gezonder en sterker. Shaolin Sifu Shi Heng Jin vertelde me dat men geen acht uur per dag fysieke oefeningen doet, zoals ik eerst dacht. Meditatie en andere dingen komen ook aan bod.

Yim Wing Chun

Het Shaolin-klooster werd bezet door Manchu-soldaten, zo’n 250 jaar geleden. Tijdens die Ng Mui en YanYongChunbezetting werd de tempel in brand gestoken. Enkele Meesters werden gelukkig gespaard, waaronder de boeddhistische non Ng Mui, één van de Meesters van het klooster.

Haar stijl was slangenstijl. Ze raakte geïnspireerd toen ze getuige was van een gevecht tussen een slang en een kraanvogel. Ze zag hoe beide dieren zich verdedigden en aanvielen. Dit was het begin voor de nieuwe stijl.

De Kung Fu stijl is vernoemd naar haar eerste leerling, Yim Wing Chun. Zij was een meisjeYanYongChun uit een nabijgelegen dorp dat lastiggevallen werd door een man. Ze was weggevlucht uit angst voor hem. Ng Mui ving haar op en leerde haar, haar stijl. Na verloop van tijd keerde ze terug naar haar dorp en maakte ze korte metten met de man, wat toch spreekt voor de doeltreffendheid van de kunst. De jonge vrouw huwde een andere man en leerde haar man deze Kungfu stijl. Uit respect en bewondering voor zijn vrouw noemde hij deze stijl naar haar. Wing Chun Kungfu was geboren.

Bai Mei (Pak Mei Pai / Witte Wenkbrauw Stijl)

Een van de hoofdmeesters was Bai Mei (witte wenkbrauw), zijn kungfu stijl was tijgerstijl. Bai MeiDe monniken werden vroeger ingezet zoals de politie dezer dagen. Door hun vele uren training waren ze bijna niet te verslaan.

Met het opkomende boeddhisme werden ze gevreesd door de regering. Bai Mei werd gevraagd om in de regering te infiltreren. Als men toen iets vroeg, was het maar best dat je het deed. Anders werd je als een verrader bestempeld en die werden gedood. Bai Mei zag na verloop van tijd wat de regering van plan was. Hij melde dat het beter was om te vluchten. Hoe goed je ook bent, tegen een heel leger kan je toch niet op. Bai Mei werd bestempeld als een verrader.

Competities

Door het de actie van Bai Mei werd er alles aan gedaan om hem te doden. Toen leerlingen van Yim Wing Chun en Bai Mei elkaar tegenkwamen werd er steeds tot de dood gevochten. Zo werden de competities geboren.

Fang Youwu Wing Chun

Leerlingen van beide Meesters moesten uiteindelijk toegeven dat beide stijlen erg sterk waren. Yim Wing Chun leerlingen begonnen Pak Mai Pai te studeren en omgekeerd. Ikzelf heb dit nooit geweten tot…

Toen ik tien jaar trainde kwam ik in contact met de NWCKFA die een Wing Chun school in Antwerpen had. Toen de lerares van mijn leraar uit Nederland kwam vroeg mijn leraar mij even in’t oog te houden. Hij zag iets wat hij kende van vroeger, maar had het niet van haar geleerd. Leraren uit Nederland worden dezelfde studies toebedeeld als schoolmeesters hier in België. Haar eindexamen ging over Pak Mei Pai. De stijl die mijn leraar daar, deed voor hij Wing Chun begon te beoefenen.

Toen ik Dick Wachtberger (de rechterhand van wijlen Wang Kiu) ontmoette, vroeg mijn leraar hoe het kwam dat ik dingen kende die hij niet kende. Zijn antwoord was, dat ik de stijl nog op de oude manier geleerd had. Zo wordt hij nu niet meer doorgegeven.

Wim en Yves
Wim en Yves

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: