Wing Chun, de stijl

Chinese stijlen zijn van oorsprong anders dan vechtsporten. Een Levensstijl is om de beoefenaar een lang leven toe te bedelen. Vechtsporten die meestal op kracht, lenigheid en fysiek gebouwd zijn zullen de beoefenaar meestal omstreeks 35 a 40 jarige leeftijd laten ophouden omdat hun lichaam dit niet langer toelaat.

Oorspronkelijk is Wing Chun gebouwd om op relatief korte tijd jezelf te leren verdedigen. Het is enkel van school tot school, wat je leert en hoeveel aandacht je krijgt.

In deze Kung Fu school leert men twee armen en twee benen tegelijk en toch afzonderlijk gebruiken. De oefeningen hier worden weliswaar bewust ingeoefend, doch de methode laat je sneller leren en langer onthouden. Het gaat niet zozeer om wat je doet, maar hoe je het doet. Dit volgens de vier stadia die je zal doorlopen. Bewustzijn, gewoonte, reflex en …

Aangezien “kennis pas belangrijk is, als men het doorgeeft”. Wil ik dat kennis en kunde gelijktijdig omhoog gaan. “Wat ben je met iets, als je niet weet wat je aan het doen bent”? Daarom is bij mij “vragen is even onwetend blijven en nooit vragen uw leven lang onwetend blijven”. Kung Fu wordt hier beschouwd als een studie.

Het uiteindelijke is voor iedereen anders. Sommige gaan zover dat ze tijdens het gevecht enkele stappen kunnen verder denken. Enkelen voelen dat ze worden aangevallen, voordat de tegenstander nog maar iets onderneemt. Voor chinezen die dit begrijpen is dit het begin van “The One Chi of Tai Chi” en “Wu Ji in Xing Yi”.

Advertenties
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close